Bondsrepubliek op orde brengen

img_20161026_134413-1Ik denk dat naast mijn verzameling van Nederland de verzameling van Duitsland relatief de grootste is. Nu is Duitsland geen één land, het bestaat letterlijk uit tientallen, oude staten, bezettingen, afsplitsingen., koloniën en post-kantoren in verre landen. Berlijn heb ik zo goed als compleet; de Bondsrepubliek Duitsland (West Duitsland dus) tot 1990 redelijk compleet.

Dat laatste land had ik als een van de eerste in mijn nieuwe systeem van losbladige Leuchtturm Optima albums ondergebracht en sinds die tijd (20 geleden) zijn er massa’s nieuwe zegels binnen gekomen. Vooral ook omdat ik familie in Duitsland heb wonen die trouw de zegels voor mij uitknipt en mij daar met Kerst mee verblijd. Dank je wel John!

Dus uitzoek, ontdubbelen en vast in de oude bladen bijschuiven.

Ik ben nu zo ver dat ik de zegels opnieuw geordend kan insteken en in voeren in  Excel. De eerste 800 postzegels (1976) zijn nu zo verwerkt. Ik schat nog 1500 te gaan!

img_20161026_134423-1

Wat mij opvalt aan de zegels van de Bondsrepubliek Duitsland is onder meer het volgende:

  1. de zegels van de eerste 10 jaar zijn veel waard. De meeste boven de 5 euro. Daar mis ik dus wel wat, maar ik heb er ook inmiddels opvallend veel van kunnen verzamelen.
  2. De kwaliteit van de zegels. Die is perfect, zowel papier als de druk. Dat is wat je van de Duitsers mag verwachten.
  3. Maar anders dan de ook kwalitatieve zegels van Nederland heeft de uitgever van de zegels geen idiote grafische experimenten met tweederangs vormgevers. Ik zal daar een keer – met voorbeelden – een aparte blog over schrijven. Dus de vormgeving is – niet echt een eenheid – maar wel met heel veel herkenbare Duitse personen, gebeurtenissen, uitvindingen en voorwerpen. Gewoon wat je mag verwachten van goede, graag te verzamelen postzegels.

Goed rond 1980-1990 mis ik veel zegels, ik houd mij dus aanbevolen voor de nog niet afgeweekte postzegels van Duitsland die je nog ergens in een archief doos hebt liggen!

Voor een overzicht van de tot nu toe verwerkte postzegels voor de Bondsrepubliek Duitsland klik op de landennaam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *