Liechtenstein en het jaar van de draak (2011)

Wij gaan graag naar Zwitserland op vakantie. Karina zal dan nooit verzuimen haar kennissen in Kloosters te gaan bezoeken. Op de terugweg komen we dan natuurlijk langs het vorstendom Liechtenstein. En daar wordt altijd even gestopt, omdat het een vriendelijk en mooi landje is én omdat ze handeldrijven met postzegels.

Hoewel het inwoner aantal van Liechtenstein niet veel groter is dan dat van de stad Gorichem (37 duizend) heeft het in de afgelopen 160 jaar toch ruim 1800 verschillende postzegels uitgegeven. Niet voor hun inwoners (feitelijk zijn loslopende postzegels uit Liechtenstein op echt verzonden brieven, kaarten en pakjes heel zeldzaam) maar voor de toeristen  en dus de handelsbalans van het landen dorpje.

Liechtenstein 2011 Jaar van de draakIk ben dol op postzegels van Liechtenstein. In alle opzichten zijn het de meest kwalitatieve postzegels van de hele wereld. Gedrukt op extreem dik postzegelpapier (ik schat 120grms) en de vormgeving en onderwerpen zijn schitterend. Het straalt waarde uit en dat hoort ook bij postzegels want het zijn tenslotte waardepapiertjes. Daar kunnen de postzegel uitgevers in Nederland met hun  derderangs vormgeving nog een puntje aan zuigen.

Ook filatelistisch zijn de postzegels van Liechtenstein waardevol. Het is een gewild verzamelland.

Goed in 2012 zijn we nog langs geweest in Liechtenstein en natuurlijk de jaarcollecte (2011) gekocht. Ik heb die nu in mijn albums ondergebracht.

In dat jaar heeft Liechtenstein een hele bijzonder postzegel in een mini-velletje uitgegeven. Het stelt een gestileerde uitgestandste draak voor ter gelegenheid van het Nieuwe Chinese Jaar van de draak. Het is een soort kant effect, waardoor je prachtig door de postzegel heenkijkt.

Liechtenstein 2011 Jaar van de draak detail

Ik heb van Liechtenstein in totaal zo’n  632 unieke postzegels, dat is 35% van het totaal aantal uitgegeven. De postzegels vertegenwoordigen een theoretische catalogus waarde van ruim €1.800.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.