Zweden eindelijk geheel uitgezocht en ‘ingeplakt’

We blijven zeggen dat we een telefoonnummer ‘draaien’ hoewel draaischijftelefoons nauwelijks meer zijn te vinden. En dus ‘plakken’ we nog steeds postzegels in albums, hoewel het gebruik van de plakkertjes toch echt bijna geheel over is.

Goed, Zweden uiteindelijk een keer geheel uitgezocht, ingevoerd in de database en in het album gestoken. Zie hier het resultaat: 846 unieke postzegels (van de ongeveer 3.000 uitgegeven exemplaren) met een – nietszeggende – cataloguswaarde van €630. Ja het zegt wel iets namelijk dat de zegels van Zweden niet van hoge gemiddelde waarde zijn, volgens mij omdat er relatief tot 1980 heel weinig zegels zijn uitgegeven en er weinig specifiek op de verzamelaar uitgegeven series zijn. Dus d postzegels werden gewoon gekocht en gebruikt in hoge oplages.

Dat valt te Zweedse PTT te prijzen, zo verzamel je tenminste kleine stukjes papier die voor het doel – post versturen – gemaakt en verkocht zijn.

Er is nog iets bijzonder aan de postzegels van Zweden, namelijk dat ze bijna allemaal van 1920 aan twee zijn ongetand zijn. Ze werden standaard altijd verkocht op rollen. Varianten zijn er voor de lagere waarden uit postzegelboekjes, maar altijd met ongetande zijden. Verder hebben de postzegels een typische uitstraling door de (eenvoudige) lijntekeningen met weinig felle kleuren.

Echt aantrekkelijk vind ik het niet. Wel heel herkenbaar. Later vanaf de 80-tiger jaren komen de meer – normale – gekleurde en zelfklevende varianten.

Goed wel trots dat dit land nu goed in mijn verzameling zit.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.