Studenten frauderen met Dyslexie verklaringen

Metro (11 februari 2016) een verhaal over hoe eenvoudig studenten een verklaring voor Dyslexie kunnen krijgen en daarmee (betaalt) langer over hun studie mogen doen. Ik vraag mij dan af wie verzint nu zo’n regeling en denken politici nu echt dat dit soort regelgeving kering zal worden nageleefd ter meerdere glorie van dyslecte studenten.

Los van het feit dat ik dit soort voortrekken van dyslexie verkeerd en onnuttig vind, is het allemaal ook erg naïef. Weten politici nu nog niet als ze bepaalde medicijnen alleen willen laten vergoeden als je chronologisch ziek bent, het aantal chronische zieken plotseling sterk toeneemt; als je belastende beroepen het recht geeft om niet langer na je 65ste door te werken, binnen een paar jaar het aantal goedgekeurde belastende beroepen gestaag en vrolijk zal gaan stijgen. Als je – zoals we nog van de WAO weten – mensen die afgekeurd worden levenslang een uitkering geeft, zullen er opeens een heleboel mensen afgekeurd gaan worden en is een onwaarschijnlijk deel van de beroepsbevolking opeens arbeidsongeschikt.

En in het huidige – op media incidenten gestuurde – laffe politieke klimaat zal dit o zo voorspelbare effect van dit soort voor bepaalde groepen zeer lucratieve regelingen niet zo maar ophouden te bestaan of niet meer worden verzonnen. Politici denken dat ze – als echte gecorrumpeerde bestuurders (niet met geld maar met status van hun vriendjes in de media) – niet meehuilen met de wolven in het ‘hoe-laat-ik-de-overheid-voor-mij-zorgen’-bos, zij of hun partij daarop bij de kiezers zal worden afgerekend. Terwijl kiezers dit gedraai en naar-de-mond-praten echt wel herkennen en trots zullen zijn op politici die leiding geven en consequent handelen naar principes van eenvoud, duidelijkheid en gelijkheid.

En voordat allerlei nu verongelijkte ouders, verenigingen, media en belangengroepen roepen hoe zielig dyslecte mensen zijn en hoe nodig het is dat ze worden ondersteund: ik ben zelf dyslect. Heb het op de lagere, middelbare school en de universiteit geheel zelf moeten uitzoeken. Dat koste veel energie maar geeft ook heel veel eelt op de ziel om vervolgens in de ‘echte’ maatschappij je overeind te kunnen houden en dat is mij uitstekend gelukt. Laten we eens ophouden met het kweken van allemaal zwakkelingen.