Wat er nu in Engeland gebeurd rond het afluisteren door journalisten is in alle opzichte een bizarre geschiedenis. De analyses en de discussie naar aanleiding van het afluisteren tonen aan dat we hier hoe dan ook te maken hebben met een achterhoede gevecht in de licht van de nu snel doorzettende Social Media.
Laten we het snel eens worden over de stelling dat journalisten niet boven de wet en de wet schrijft voor dat je iemand telefoon niet hacken, niet steelt, geen huisvredebreuk pleegt, geen misdadigers beschermt. Verder mag de journalist zoals alle burgers zeggen en publiceren wat hij wil, in ieder geval zonder dat de overheid vooraf meekijkt.
Als iedereen het hier over eens zijn dan is iedere speciale controle of wetgeving rond journalisten niet nodig, sterker nog dat zou overheidsdiscriminatie zijn. Maar de journalisten denken daar vaak anders over, die willen graag eigen wetgeving en dan komt het probleem, ze willen ook zelf bepalen welke groep dan wel onder de definitie van journalist vallen, want laat er geen misverstand over bestaan: bloggers, gelegenheidsjournalisten, gewone burgers mogen zich natuurlijk niet zo verheven boven de mensheid voelen dat ze onder de regels van de wetgeving mogen vallen. We leven in een standen maatschappij.
Engelse Pers: journalisten staan niet boven de wet, en de overheid kan de pers niet controleren
Louis Couperus: Brieven van den Nutteloozen Toeschouwer (1914)
In augustus 1914 bevond onze schrijver Louis Couperus zich in München toen de eerste wereld oorlog uitbarstte: de meest nutteloze van alle nutteloze oorlogen. Couperus ging toen brieven schrijven over wat hij voelde en meldde dat hij slechts een nutteloze toeschouwer was. Zoals wij allemaal als het gaat om grote gebeurtenissen waar wij als burgers geen invloed op hebben gehad of mogen hebben. De hoge heren beslissen wel wat goed voor ons is; en ze bedoelen wat goed voor hen is. Dat is de stemming waarin ik mijn tegendraadse artikelen over politieke onderwerpen steeds schrijf.
Andere berichten
- Auteursrecht (2)
- Bedrijfsleven (7)
- Belastingen&Overheidsfinanciering (2)
- Boeken (4)
- Bureaucratie (9)
- Commentaar op het nieuws (23)
- Consumenten gedrag (5)
- Democratie (25)
- Economie (5)
- Europese unie (1)
- Grondrechten (8)
- Grondwet (7)
- Internet (28)
- Islamitisch geweld (2)
- Journalistiek (3)
- Leiderschap (17)
- Maatschappelijk Gedrag (5)
- Milieu (3)
- Nieuw (16)
- Onderwijs (2)
- Overheid (2)
- Pers en Media (19)
- Politie (3)
- Politiek (15)
- Politiek Filosofie (3)
- Rechtspraak (9)
- Sociale Media (5)
- Weer (4)
- WEF (1)
- Wetenschap&Techniek (5)
- WOIII (2)
- Zorg (1)